Westerbork krijgt impuls door herinrichting Van Weezelplein

Het centrum van Westerbork is dit jaar flink op de schop gegaan. De evenementen zijn verplaatst naar de Hoofdstraat, waar de horeca van het dorp is gevestigd. De weekmarkt is verhuisd van een parkeerterrein naar het centraal gelegen Burgemeester Gualthérie van Weezelplein. De herinrichting maakt deel uit van het masterplan voor het dorp.

 

30 november 2018

Op het Burgemeester Gualthérie van Weezelplein is veel ruimte gemaakt voor groen, waardoor het plein deels een parkachtig karakter heeft gekregen. Op het andere verharde deel is ruimte gemaakt voor de weekmarkt en de evenementen. Bovendien is de parkeersituatie verbeterd en zijn de parkeervakken buiten de groene ruimte beter aangegeven. ‘Het doel was om een multifunctionele ruimte in te richten die zowel voor de markt, de evenementen, maar ook voor parkeren gebruikt kan worden’, vertelt Geert van de Logt, beleidsmedewerker verkeer en vervoer van de gemeente Midden-Drenthe. 

Kwaliteitsslag

‘Voorafgaand aan de herinrichting was er veel onduidelijkheid over het Van Weezelplein. Het verschilde per dag of auto’s er wel of niet mochten parkeren. Het plein heeft zijn oorspronkelijk groene karakter teruggekregen.’ Het groene deel van het Van Weezelplein wordt niet meer gebruikt voor evenementen, maar op het andere deel worden de weekmarkt en andere evenementen gehouden. ‘We hebben een kwaliteitsslag gemaakt met de materialen. Het beton is vervangen door mooie gebakken stenen. Ook zijn we zorgvuldig met de bomen omgegaan.’ 

Sfeervol plein

Van de Logt benadrukt het belang van de locatie van het plein. ‘De winkels van het centrum van Westerbork zijn dichtbij, net als een voor Midden-Drentse begrippen redelijk ov-opstappunt. Alles bij elkaar is het dus een belangrijke omgeving voor dagjesmensen.’ Niet alleen overdag moest het plein sfeervol zijn, maar ook ’s nachts. Daarvoor is een speciaal lichtplan gemaakt. ‘Met een speciale lichtarchitect hebben we ervoor gezorgd dat het ’s avonds ook een mooie plek is om te zijn.’ Sommige lantaarnpalen hebben spotjes die de bomen ook van onderaf belichten. 

Bijzonder project

De werkzaamheden zijn dit jaar voor de zomer uitgevoerd en de reacties zijn overwegend positief, vertelt Van de Logt. ‘Sommige mensen moeten nog wennen aan de nieuwe situatie. Mensen waarderen de vergroening van het plein als positief, evenals de verbeterde parkeersituatie en verlichting.’ Marco Ekelmans (PUTkast BV) vertelt dat het om een bijzonder project ging. 'De gemeente verhuisde de marktlocatie naar het centrumplein en daarmee konden de markt- en evenementeninstallaties deels worden gecombineerd. De gemeente investeerde in de evenementeninstallaties om vooral de zomer braderieën een extra boost te kunnen geven. Zo is de aantrekkelijkheid van het dorp extra versterkt.'

Integraal plan

Om de evenementen en de weekmarkt te faciliteren heeft de gemeente Midden-Drenthe hiervoor permanente voorzieningen laten aanleggen. In een vroegtijdig stadium benaderde de gemeente PUTkast BV mee te werken aan de uitwerking van het benodigde plan. Na grondig overleg met alle betrokkenen (zoals het projectteam, het marktbeheer en de organisatoren van evenementen) is er een integraal plan voor alle installaties gemaakt. Dit plan is turn-key gerealiseerd, zodat de gemeente alles in één hand heeft kunnen houden. 

Meer informatie PUTkast BV: Westerbork, centrum

VERGELIJKBARE PRODUCTEN

Beste Openbare Ruimte

Groene Loper Breda wint Falco Award Beste Openbare Ruimte

De Groene Loper in Breda is de beste openbare ruimte van Nederland. Dat hebben een vijfkoppige vakjury en 100 openbare ruimte professionals op 15 juni 2017 besloten op het Landelijk Congres Openbare Ruimte (LCOR) in Hilversum.
 

BEKIJK PROJECT

Buurtvoorziening

Oplossing voor kwetsbare ouderen in de wijk: de Mitchi-Noeki

De naam Michi-Noeki is afgeleid van het Japanse Michi-no-eki: goed toegeruste halteplaatsen op het brandpunt van verkeersstromen, halteplaatsen waarvan er in Japan vele bestaan.

 

BEKIJK PROJECT

Slim fietspad

‘Dit fietspad is sneller en slimmer dan het weerbericht'

De gemeente Ede heeft een verwarmd fietspad, op basis van verwarmingselementen en zonne-energie. ‘Het vergt nauwelijks onderhoud, is verwarmd en energieneutraal. Dit is nog maar het begin.' Impressie: Warmtebedrijf Ede 

BEKIJK PROJECT

PARTNERS