Dorpscentra ten strijde tegen krimp en leegstand

Verschillende dorpen in Nederland proberen krimp en leegstand het hoofd te bieden door de openbare ruimte te herinrichten. Sprekende voorbeelden hiervan zijn de centra van Westerbork, Loppersum, Oostburg en Margraten. We vroegen betrokkenen in deze gemeenten óf en hoe kwaliteit in de openbare ruimte een deel van de oplossing voor krimp kan zijn. 

26 oktober 2018

Diverse oorzaken liggen ten grondslag aan de krimp waar allerlei regio’s in Nederland mee te maken hebben. Het fenomeen krimp doet zich op verschillende plekken van het land voor, van Zeeuws-Vlaanderen tot Oost-Groningen, van de Achterhoek tot aan Zuid-Limburg. De bevolkingsdaling wordt veroorzaakt doordat er minder kinderen geboren worden, en gezinnen met jonge kinderen naar grotere steden vertrekken. Hetzelfde geldt voor veel jongeren en hoogopgeleiden. 

De Nederlandse bevolking zal in zijn totaliteit in de toekomst groeien. Maar deze groei doet zich met name voor in de vier grote steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, of in middelgrote gemeenten in de Randstad. Het zijn vooral de kleine gemeenten die te maken krijgen met krimp. In 2040 zal bijna een op de drie gemeenten minder inwoners tellen dan nu. 
Nederland telt op dit moment twintig zogeheten krimp- en anticipeergebieden. Krimpgebieden zijn gebieden die al kampen met bevolkingsdaling. Demografen verwachten dat de bevolking tot 2040 met zo’n 16 procent daalt. In anticipeergebieden daalt de bevolking nu nog niet, maar de verwachting is dat dit in de toekomst wel gaat gebeuren. De bevolking zal daar naar verwachting tot 2040 met zo’n 4 procent dalen. 

Loppersum

De gemeente Loppersum in Groningen heeft een masterplan opgesteld voor de aanpak van de openbare ruimte. Een voorbeeld hieruit is de verfraaiing van het centrum van het dorp Loppersum. De kerk en het ernaast gelegen marktplein vormen samen het centrum van het dorp. ‘Het doel van de herinrichting was het aantrekkelijker maken van het centrum voor ondernemers en het winkelend publiek. Het gebied is nu veel mooier en gebruiksvriendelijker geworden’, vertelt Pier Prins, wethouder Beheer Openbare Ruimte van de gemeente Loppersum. 

Vroeger ging er veel verkeer over het marktplein, maar nu is ervoor gezorgd dat het geen logische doorgaande route meer is voor auto’s. Onder de straten die naar het centrum toe lopen is het riool vervangen en de straten zelf zijn opnieuw ingericht. ‘We hebben bij de nieuwe inrichting gebruikgemaakt van gebakken materiaal. Dit geeft het geheel meer uitstraling en de straten passen nu beter bij het centrumgebied. Het is aantrekkelijker om in het centrum te verblijven en er is meer ruimte voor voetgangers en fietsers’, zegt Pier Prins. Bij de herinrichting is ook rekening gehouden met de aanleg van een terras bij een nieuwe brasserie, wat zorgt voor meer gezelligheid in het centrum. Het centrum heeft hiermee een impuls voor de toekomst gekregen. 

Dit is de korte versie van een artikel uit de serie over 'Mooie Pleinen', waarover binnenkort een speciaal magazine verschijnt bij Stedelijk Interieur. Meer informatie vindt u op de website 'Mooie Pleinen', waar u zich ook kunt aanmelden voor deze en eerdere specials. 

Meer lezen? Vraag dan hier het 'Mooie Pleinen'- magazine aan.

Het vernieuwde marktplein van Loppersum. Foto: Marco Ekelmans

MEER UPDATES

Groene Loper Breda

Groene Loper Breda wint Falco Award Beste Openbare Ruimte

De Groene Loper in Breda is de beste openbare ruimte van Nederland. Dat hebben een vijfkoppige vakjury en 100 openbare ruimte professionals op 15 juni 2017 besloten. De groenstructuur van de Vinex-locatie Houten-Zuid en de herinrichting van het Skatepark Westblaak in Rotterdam grepen net naast de hoofdprijs. Samen met De Groene Loper waren zij uit 23 inzendingen genomineerd voor de Falco Award Beste Openbare Ruimte.

BEKIJK PROJECT

Beter aanbesteden

Circulaire economie: beter aanbesteden, beter resultaat

Enige tijd geleden haalde Venlo de krant met de eerste circulaire rotonde. Losse componenten kunnen zo weer worden hergebruikt. Het concept is ontwikkeld door een adviseur en een aannemer die ermee aanklopten bij de gemeente. Die kwam onder het mom van ‘innovatie’ onder aanbesteding uit. Dat roept de vraag op: hoe besteed je eigenlijk circulair aan?

BEKIJK PROJECT

Tour de la Biodiversité

M6B2 Tour de la Biodiversité van Maison Edouard François

M6B2 Tour de la Biodiversité van Maison Edouard  François. Deze toren van 50 meter hoogte van het project M6B2 torent sinds 2016 boven Parijs uit. Voor het gebouw is vrijstelling gekregen van de hoogte-restrictie van 37 meter op voorwaarde dat de toren ‘groen’ zou worden. 

BEKIJK PROJECT

PARTNERS