Dorpscentra ten strijde tegen krimp en leegstand

Verschillende dorpen in Nederland proberen krimp en leegstand het hoofd te bieden door de openbare ruimte te herinrichten. Sprekende voorbeelden hiervan zijn de centra van Westerbork, Loppersum, Oostburg en Margraten. We vroegen betrokkenen in deze gemeenten óf en hoe kwaliteit in de openbare ruimte een deel van de oplossing voor krimp kan zijn. 

26 oktober 2018

Diverse oorzaken liggen ten grondslag aan de krimp waar allerlei regio’s in Nederland mee te maken hebben. Het fenomeen krimp doet zich op verschillende plekken van het land voor, van Zeeuws-Vlaanderen tot Oost-Groningen, van de Achterhoek tot aan Zuid-Limburg. De bevolkingsdaling wordt veroorzaakt doordat er minder kinderen geboren worden, en gezinnen met jonge kinderen naar grotere steden vertrekken. Hetzelfde geldt voor veel jongeren en hoogopgeleiden. 

De Nederlandse bevolking zal in zijn totaliteit in de toekomst groeien. Maar deze groei doet zich met name voor in de vier grote steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, of in middelgrote gemeenten in de Randstad. Het zijn vooral de kleine gemeenten die te maken krijgen met krimp. In 2040 zal bijna een op de drie gemeenten minder inwoners tellen dan nu. 
Nederland telt op dit moment twintig zogeheten krimp- en anticipeergebieden. Krimpgebieden zijn gebieden die al kampen met bevolkingsdaling. Demografen verwachten dat de bevolking tot 2040 met zo’n 16 procent daalt. In anticipeergebieden daalt de bevolking nu nog niet, maar de verwachting is dat dit in de toekomst wel gaat gebeuren. De bevolking zal daar naar verwachting tot 2040 met zo’n 4 procent dalen. 

Dit is het begin van een artikel uit de serie over 'Mooie Pleinen', waarover binnenkort een speciaal magazine verschijnt bij Stedelijk Interieur. Meer informatie vindt u op de website 'Mooie Pleinen', waar u zich ook kunt aanmelden voor deze en eerdere specials. 

Meer lezen? Vraag dan hier het 'Mooie Pleinen'- magazine aan.

Het vernieuwde marktplein van Loppersum. Foto: Marco Ekelmans

MEER UPDATES

Beter aanbesteden

Circulaire economie: beter aanbesteden, beter resultaat

Enige tijd geleden haalde Venlo de krant met de eerste circulaire rotonde. Losse componenten kunnen zo weer worden hergebruikt. Het concept is ontwikkeld door een adviseur en een aannemer die ermee aanklopten bij de gemeente. Die kwam onder het mom van ‘innovatie’ onder aanbesteding uit. Dat roept de vraag op: hoe besteed je eigenlijk circulair aan?

BEKIJK PROJECT

Floris Alkemade

Rijksbouwmeester Floris Alkemade: ‘Openbare ruimte is de sleutelfactor’

In zijn agenda benadrukt Floris Alkemade meermaals de maatschappelijke meerwaarde die hij met zijn vakgebied wil creëren. ‘De vorige generatie ontwerpers hield zich bezig met het uitbreiden van de steden. Nu is het tijd om na te denken over de transformatie van wat we hebben.'

BEKIJK PROJECT
Metrostation Muggenhof Neurenberg Foto: D. Popov / Unsplash

Duurzaam beton

Hoe duurzaam is duurzaam beton?

Duurzame betontegels. Wie wil het niet? Maar hoe onderscheid je duurzaam van duurzaam? Om duurzame presentaties van betonproducten transparant te maken introduceerde de branche in samenwerking met certificeringinstituut Kiwa een betonkeur. Maar dan nog is de vraag hoe duurzaam duurzaam beton daadwerkelijk is. Stedelijk Interieur vroeg het aan een circulaire expert, een toeleverancier van duurzame bestrating en een aannemer met een tracklist op circulaire projecten.

BEKIJK PROJECT

PARTNERS