Binnenrotte wint Stedelijk Interieur Award Beste Openbare Ruimte

De Binnenrotte in Rotterdam heeft vanmiddag de Stedelijk Interieur Award Beste Openbare Ruimte gewonnen. 130 bezoekers van het Landelijk Congres Openbare Ruimte (LCOR) in Breda verkozen de Binnenrotte tot winnaar uit drie finalisten, die eerder door de vakjury waren genomineerd.

22 juni 2018

De andere genomineerden van de award waren Boulevard van Schagen in Domburg en Campus Uilenstede in Amstelveen. De vakjury gaf aan dat de genomineerden ver uitstijgen boven het gemiddelde ontwerpniveau en op punten als complexiteit van de opgave en de uitwerking ervan.  De jury beoordeelde de inzendingen op basis van een viertal criteria ‘gebruik’, ‘ruimte’, ‘uniciteit’ en ‘gezondheid’. Foto: OKRA's Martin Knuijt ontvangt voor het ontwerp van de Binnenrotte de Stedelijk Interieur Award Beste Openbare Ruimte, waarvan de tegel gesponsord wordt door Struyk Verwo Infra.  

Binnenrotte Rotterdam

Binnenrotte Rotterdam is van een leeg plein veranderd in aangename stedelijke ruimte, waar op de ene dag de markt is en het op andere dagen ook een fijne plek is om te verblijven. Door de indeling van het plein met bomen zijn intieme plekken ontstaan, waarbij heel goed gekeken is naar onder meer de lichtval van de zon, met veel aandacht voor groen en het gebruik van warme materialen. Het bijzondere is dat het plein bovenop het dak van een treintunnel is gerealiseerd, waarbij ook heel veel bomen een plek hebben gekregen. In het ontwerp op een hoger schaalniveau ook goed nagedacht over de routes en de verbindingen in de stad.

In deze editie van de Award heeft de jury ook aandacht gegeven de thema’s gezondheid, beweegvriendelijkheid en toegankelijkheid. Een ontwerp moet uitnodigen tot ontmoeting, beweging en toegankelijk zijn voor iedereen die het gebruikt, vindt de jury. Voor de jury leidt dat bij de Binnenrotte tot het aandachtspunt bij de trappen in het ontwerp. Deze zijn niet altijd herkenbaar gemarkeerd, wat voor slechtzienden tot onveilige situaties kan leiden.

Over de twee andere finalisten zegt de jury:

Campus Uilenstede

Campus Uilenstede in Amstelveen is getransformeerd van een sociaal onveilige omgeving, waarin auto’s domineerden, naar een aantrekkelijke multifunctionele omgeving. Het eindresultaat is een fraai ingericht campuslandschap, met een fijnmazig netwerk van routes, waarin bestaande gebouwen op een vanzelfsprekende manier zijn geïntegreerd. In de hoofdstructuur zijn er grootschalige ingrepen gedaan, waarbij gebouwen zijn gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe ruimtelijke hoofdstructuur. Nadrukkelijk onderdeel van het ontwerp zijn de meubels, die herkenbaarheid geven aan de plekken en uitnodigen tot actief gebruik.

Campus Uilenstede, NEXT Architects / Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten

Boulevard van Schagen

De Boulevard van Schagen onderscheidt zich door een vanzelfsprekende inrichting, die past bij de chique badplaats Domburg. Het ontwerp maakt zich ondergeschikt aan de omgeving van het duinlandschap. Tegelijk nodigt het uit tot verblijf, ontmoeting en beweging. De uitwerking getuigt van vakmanschap: de materiaalkeuzes, kleurstelling en verfijnde detaillering.

De Stedelijk Interieur Award Beste Openbare Ruimte wordt dit jaar voor de veertiende keer uitgereikt. Openbare ruimten die eerder deze titel wonnenkregen, zijn de Groene Loper Breda (2017), Kerckebosch Zeist (2016), Kustwerk Katwijk (2015), het Erasmuspark Rotterdam (2014), het Wilhelminaplein Leeuwarden (2013), de Binnenstad van Venray (2012), Park Sonsbeek in Arnhem (2010), de Kralingse Plas in Rotterdam (2007) en de wijk Egelshoek in Heiloo (2005).

Boulevard van Schagen / Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten

Vakjury

De jury is samgensteld uit vakmensen met elk met hun eigen specialisme, invalshoek en achtergrond:

  • Harold van den Broek (juryvoorzitter en landschapsarchitect Breda, winnaar Award 2017)
  • Peter de Bois (Office4UrbanreSearch)
  • Ad de Bont (stedenbouwkundige Urhahn en auteur ‘De Beweegvriendelijke Stad’)
  • Hans Karssenberg (partner en stedenbouwkundig adviseur Stipo)
  • Ben Kuipers (landschapsarchitect en voorzitter NVTL)
  • Berry den Brinker (onderzoeker en directeur Silvur, ervaringsdeskundige)
  • Peter de Visser (hoofd Stadsbeheer Zoetermeer)
  • Christiaan Zandstra (architect en erfgoeddeskundige, ervaringsdeskundige)

Foto: OKRA's Martin Knuijt ontvangt voor het ontwerp van de Binnenrotte de Stedelijk Interieur Award Beste Openbare Ruimte, waarvan de tegel gesponsord wordt door Struyk Verwo Infra.  

MEER UPDATES

Groene Loper Breda

Groene Loper Breda wint Falco Award Beste Openbare Ruimte

De Groene Loper in Breda is de beste openbare ruimte van Nederland. Dat hebben een vijfkoppige vakjury en 100 openbare ruimte professionals op 15 juni 2017 besloten. De groenstructuur van de Vinex-locatie Houten-Zuid en de herinrichting van het Skatepark Westblaak in Rotterdam grepen net naast de hoofdprijs. Samen met De Groene Loper waren zij uit 23 inzendingen genomineerd voor de Falco Award Beste Openbare Ruimte.

BEKIJK PROJECT

Beter aanbesteden

Circulaire economie: beter aanbesteden, beter resultaat

Enige tijd geleden haalde Venlo de krant met de eerste circulaire rotonde. Losse componenten kunnen zo weer worden hergebruikt. Het concept is ontwikkeld door een adviseur en een aannemer die ermee aanklopten bij de gemeente. Die kwam onder het mom van ‘innovatie’ onder aanbesteding uit. Dat roept de vraag op: hoe besteed je eigenlijk circulair aan?

BEKIJK PROJECT

Tour de la Biodiversité

M6B2 Tour de la Biodiversité van Maison Edouard François

M6B2 Tour de la Biodiversité van Maison Edouard  François. Deze toren van 50 meter hoogte van het project M6B2 torent sinds 2016 boven Parijs uit. Voor het gebouw is vrijstelling gekregen van de hoogte-restrictie van 37 meter op voorwaarde dat de toren ‘groen’ zou worden. 

BEKIJK PROJECT

PARTNERS