Nieuwe Havenkwartier markant onderdeel van Via Breda

Het nieuwe Havenkwartier maakt deel uit van Via Breda, het vernieuwingsproject van de Bredase binnenstad. De havenwijk ligt ten westen van de Stationslaan en de wijk Belcrum. Aan de noordkant wordt het Havenkwartier begrensd door de Backer en Ruebweg en in het westen door de rivier de Mark. Het gebied is 32 hectare groot, telt zo’n 60 bedrijven en ondernemers en er zullen het komende decennium zo’n 1000 woningen worden gebouwd.

25 oktober 2018

Breda kiest in de ‘Structuurvisie 2030’ voor een compacte ontwikkeling van de stad.  geen ontwikkeling aan de randen van de stad maar transformatie van bestaande, verouderde delen van de stad tot nieuwe gemengde wijken waar mensen kunnen wonen, werken en recreëren. De Mark en de Belcrumhaven blijven daarbij kenmerkende onderdelen van het Havenkwartier. Wonen aan het water wordt gecombineerd met groenzones en wandel- en fietspaden.

Dit artikel verscheen eerder in vakblad Stedelijk Interieur #3. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.

Aan De Mark ontleent Breda haar ontstaan, gelegen op een strategische plek. De rivier vormt een belangrijke kwalitatieve drager voor de grootstedelijke projecten in het centrum en een belangrijk element voor de leefbaarheid van de stad. Breda wil de Mark ontwikkelen tot een water- en groenrijke uitloper van de binnenstad (project de ‘Zoete Delta’).

De concrete ontwikkeling van het Havenkwartier gaat geruime tijd duren. Tot 2023 voert de gemeente op deellocaties in het Havenkwartier zogeheten ‘transformatiemanagement’ uit. In deze fase biedt het broedplaatsenproject ‘Via Breda Broeit’ ruimte aan initiatieven als STEK, PIER15 en Belcrum.

Het Schiereiland

Het meest zuidelijk gelegen is het Schiereiland tussen de Mark en de haven. Dit gebied krijgt hoofdzakelijk een woonbestemming in een, groen stedelijke omgeving.

De Strip

De Strip vormt het middendeel van het Havenkwartier. Er bevinden zich veel historische industriële gebouwen en heeft een mix aan functies. In de toekomst combineert de Strip wonen met werken, culturele voorzieningen en creatief ondernemerschap.

De Schouw

Het meest noordelijk gelegen deelis de Schouw aan de noordelijke rondweg: Het vormt de entree van het gebied met als belangrijke ader de Speelhuislaan.

Lees ook: ‘Herstedelijking biedt kansen voor vergroening'

Beeld: gemeente Breda. Meer informatie op: www.viabreda.nl 

Dit artikel verscheen eerder in vakblad Stedelijk Interieur #3. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.

 

MEER UPDATES

Groene Loper Breda

Groene Loper Breda wint Falco Award Beste Openbare Ruimte

De Groene Loper in Breda is de beste openbare ruimte van Nederland. Dat hebben een vijfkoppige vakjury en 100 openbare ruimte professionals op 15 juni 2017 besloten. De groenstructuur van de Vinex-locatie Houten-Zuid en de herinrichting van het Skatepark Westblaak in Rotterdam grepen net naast de hoofdprijs. Samen met De Groene Loper waren zij uit 23 inzendingen genomineerd voor de Falco Award Beste Openbare Ruimte.

BEKIJK PROJECT

Beter aanbesteden

Circulaire economie: beter aanbesteden, beter resultaat

Enige tijd geleden haalde Venlo de krant met de eerste circulaire rotonde. Losse componenten kunnen zo weer worden hergebruikt. Het concept is ontwikkeld door een adviseur en een aannemer die ermee aanklopten bij de gemeente. Die kwam onder het mom van ‘innovatie’ onder aanbesteding uit. Dat roept de vraag op: hoe besteed je eigenlijk circulair aan?

BEKIJK PROJECT

Tour de la Biodiversité

M6B2 Tour de la Biodiversité van Maison Edouard François

M6B2 Tour de la Biodiversité van Maison Edouard  François. Deze toren van 50 meter hoogte van het project M6B2 torent sinds 2016 boven Parijs uit. Voor het gebouw is vrijstelling gekregen van de hoogte-restrictie van 37 meter op voorwaarde dat de toren ‘groen’ zou worden. 

BEKIJK PROJECT

PARTNERS