Mini-masterclass: 'Op zoek naar een circulaire en duurzame openbare ruimte'

Namens NVTL, Stedelijk Interieur en Falco BV nodigen wij u hierbij uit voor een mini-masterclass en excursie in de Falco-fabrieken in Vriezenveen. Na een uitgebreide rondleiding bij Falco schetsen de  deskundigen Jan-Willem Kanters (Cirkellab) en Wouter Schik (Arcadis) welke trends er zijn in circulair ontwerp en productie. 

04 december 2018

Falco BV begon in de jaren vijftig als fabrikant van rijwielrekken en fietsopbergingen in Vriezenveen. Het bedrijf ontwikkelde zich binnen enkele decennia tot absoluut marktleider van producten in de buitenruimte, zoals fiets- en verkeersvoorzieningen, overkappingen en straat- en parkmeubilair. Niet alleen in Nederland maar ook in andere landen van Europa. Het bedrijfscomplex van Falco in Vriezenveen is circa 35.000 m2 groot en omvat een reeks moderne productievoorzieningen.

               

Falco is marktleider geworden door met kwalitatieve producten en programma’s optimaal te voldoen aan de actuele eisen van een goed functionerende openbare ruimte. De fabrikant wil nu samen met ontwerpers en landschapsarchitecten trends onderzoeken in circulaire en duurzame product- en projectontwikkeling.

Namens NVTL, Stedelijk Interieur en Falco BV nodigen wij u hierbij uit voor een mini-masterclass en excursie in de Falco-fabrieken in Vriezenveen. In een compact programma krijgt u een uitgebreide introductie in de diverse productlijnen, een update over verschillende productgroepen, naast de toepassing ervan in projecten op maat.

Vervolgens schetsten deskundigen Jan-Willem Kanters (Cirkellab) en Wouter Schik (Arcadis) welke trends er zijn in circulair ontwerp en productie. Ook komt de noodzakelijke samenwerking tussen fabrikant en ontwerpers aan bod. Zo gaan we in werkgroepen bekijken hoe beide partijen samen kunnen inspelen op de wensen van gemeenten rondom circulaire afvalbakken.

Programma

13.00 Inloop

13.15 Welkomstwoord van Marc Kosse (Falco)

13.30-14.30 Bezoek fabriek: kijkje in de keuken rond fietsoverkappingen, park- en straatmeubilair. Productontwikkeling van A tot Z door Falco.

  • Bas Wolbers, hoofd Technisch Bureau & Productontwikkeling van Falco, gaat de diepte in over wat er komt kijken bij: de materiaalkeuze, de calculatie, tekeningen, coating en meer.

14:30-15:15 Deskundigen Jan-Willem Kanters (Cirkellab) en Wouter Schik (Arcadis) gaan in op trends in circulaire product- en gebiedsontwikkeling.

  • De visie van Jan-Willem Kanters (Cirkellab) op circulaire gebiedsontwikkeling en materiaalkeuze. Kanters is onder andere projectleider van de Citydeal Circulaire Stad. Cirkellab is gespecialiseerd in regionale circulaire economie.
  • De visie van Wouter Schik, landschapsarchitect, adviseur Duurzame Ontwikkeling bij Arcadis en coauteur van het boek Duurzame landschapsarchitectuur. Inleidingen plus vragenronde.

15:15-16:00 Aan drie of vier gesprekstafels worden de opgaven van circulariteit, rol van ontwerper, opdrachtgever en producent verder uitgediept.

  • Trends. Welke trends zijn er rondom het duurzaam landschapsontwerp en wat betekent dit voor de productontwikkeling?
  • Eigenaarschap. Hoe is de relatie ontwerp, opdrachtgever, producent en eigenaarschap? Verandert het eigenaarschap en wat zijn andere vormen die toepasbaar zijn?
  • Uitvraag. Casus rond het fabriceren van circulaire afvalbakken en andere circulaire producten. Dit naar aanleiding van wensen van gemeenten om met voorbeelden van de circulaire afvalbak te komen. Klik hier voor meer info.
  • Wat is circulariteit en wat zijn de do’s en dont’s? Suggesties voor ontwerpers, producenten en opdrachtgevers.

16:00 Hoe verder met de transitie naar circulair en duurzaam? Terugkoppeling over ins en outs bij de productie van circulaire producten.

  • Nabeschouwing door vertegenwoordiger van de NVTL in discussie met deelnemers. Welke kansen biedt de verschuiving van producten naar diensten en (all-in) service? Willen fabrikanten samen met ontwerpers/ landschapsarchitecten kijken naar inschakeling in het ontwerpproces?

16.30-17.00 Afsluiting door Falco als gastheer en borrel.

Aanmelden kan hier

Facts & Figures

Datum: woensdag 30 januari 2019
Tijd: 13-17 uur
Locatie: Vriezenveen
Categorie/thema: RUIMTE
Vorm: Excursie en miniclass
Aanmelden: Meld je aan via deze link

Praktische informatie

30 januari (graag spoedige aanmelding)
Maximaal aantal 15-20 deelnemers, dus wees er snel bij
Kosten: gratis

Bron: BNA: De tien ontwerpvisies voor de vijf grote steden

In 2040 zien onze steden er heel anders uit dan nu. De ontwerpstudie ‘De stad van de toekomst’ is het resultaat van negen maanden onderzoek doen, ontwerpen aan en discussiëren over nieuwe manieren van stad maken. Lees meer op Stadszaken

MEER UPDATES

Groene Loper Breda

Groene Loper Breda wint Falco Award Beste Openbare Ruimte

De Groene Loper in Breda is de beste openbare ruimte van Nederland. Dat hebben een vijfkoppige vakjury en 100 openbare ruimte professionals op 15 juni 2017 besloten. De groenstructuur van de Vinex-locatie Houten-Zuid en de herinrichting van het Skatepark Westblaak in Rotterdam grepen net naast de hoofdprijs. Samen met De Groene Loper waren zij uit 23 inzendingen genomineerd voor de Falco Award Beste Openbare Ruimte.

BEKIJK PROJECT

Beter aanbesteden

Circulaire economie: beter aanbesteden, beter resultaat

Enige tijd geleden haalde Venlo de krant met de eerste circulaire rotonde. Losse componenten kunnen zo weer worden hergebruikt. Het concept is ontwikkeld door een adviseur en een aannemer die ermee aanklopten bij de gemeente. Die kwam onder het mom van ‘innovatie’ onder aanbesteding uit. Dat roept de vraag op: hoe besteed je eigenlijk circulair aan?

BEKIJK PROJECT

Tour de la Biodiversité

M6B2 Tour de la Biodiversité van Maison Edouard François

M6B2 Tour de la Biodiversité van Maison Edouard  François. Deze toren van 50 meter hoogte van het project M6B2 torent sinds 2016 boven Parijs uit. Voor het gebouw is vrijstelling gekregen van de hoogte-restrictie van 37 meter op voorwaarde dat de toren ‘groen’ zou worden. 

BEKIJK PROJECT

PARTNERS