‘Mensen vestigen zich in kleine kernen en blijven in de stad werken’

Elles Bulder, lector Krimp & Leefomgeving, richt zich op de gevolgen van de demografische ontwikkeling voor de leefomgeving in Noord-Nederland. Doen gemeenten er goed aan de openbare ruimte aantrekkelijk te maken zodat mensen er willen blijven wonen? Vijf vragen aan Elles Bulder.

20 november 2018

Doen gemeenten er goed aan de openbare ruimte aantrekkelijk te maken zodat mensen er willen blijven?
‘Krimp betekent dat er netto minder mensen binnenkomen dan er vertrekken. Er is al jaren consensus dat dit proces hooguit begeleid kan worden. Verbetering van de openbare ruimte levert wel versterking van de leefbaarheid ter plaatse op. Alleen lijken veel verbeteringen in de openbare ruimte erop gericht om een gemeente aantrekkelijk te maken voor mensen die van buiten zouden moeten komen. Als je het hebt over krimp begeleiden en leefbaarheid versterken gaat het eigenlijk om mensen die al in de regio wonen.’

Is de leegstand in kernen als Musselkanaal zo dramatisch als het lijkt? 
‘Helemaal niet. De leegstand in krimpgebieden is beperkt, zeker in vergelijking met gebieden in bijvoorbeeld Oost-Duitsland. Ook in kernen als Musselkanaal is nog sprake van evenwicht in de woningmarkt. Naast vergrijzing en ontgroening worden de huishoudens in Nederland steeds kleiner door  scheidingen. Dit zet sterker door in gebieden met bevolkingsdaling. Daarnaast vindt in krimpgebieden dubbele vergrijzing plaats: het aantal 65-plussers neemt toe, maar ook de groep 85-plussers. Zo komt er een grote groep aan die vrij kort na elkaar komt te overlijden, wat weer een andere situatie betekent.’

Dit is het begin van een artikel uit de serie over 'Mooie Pleinen', waarover binnenkort een speciaal magazine verschijnt bij Stedelijk Interieur. Meer informatie vindt u op de website 'Mooie Pleinen', waar u zich ook kunt aanmelden voor deze en eerdere specials. 

Meer lezen? Vraag dan hier het 'Mooie Pleinen'- magazine aan.

MEER UPDATES

Groene Loper Breda

Groene Loper Breda wint Falco Award Beste Openbare Ruimte

De Groene Loper in Breda is de beste openbare ruimte van Nederland. Dat hebben een vijfkoppige vakjury en 100 openbare ruimte professionals op 15 juni 2017 besloten. De groenstructuur van de Vinex-locatie Houten-Zuid en de herinrichting van het Skatepark Westblaak in Rotterdam grepen net naast de hoofdprijs. Samen met De Groene Loper waren zij uit 23 inzendingen genomineerd voor de Falco Award Beste Openbare Ruimte.

BEKIJK PROJECT

Beter aanbesteden

Circulaire economie: beter aanbesteden, beter resultaat

Enige tijd geleden haalde Venlo de krant met de eerste circulaire rotonde. Losse componenten kunnen zo weer worden hergebruikt. Het concept is ontwikkeld door een adviseur en een aannemer die ermee aanklopten bij de gemeente. Die kwam onder het mom van ‘innovatie’ onder aanbesteding uit. Dat roept de vraag op: hoe besteed je eigenlijk circulair aan?

BEKIJK PROJECT

Tour de la Biodiversité

M6B2 Tour de la Biodiversité van Maison Edouard François

M6B2 Tour de la Biodiversité van Maison Edouard  François. Deze toren van 50 meter hoogte van het project M6B2 torent sinds 2016 boven Parijs uit. Voor het gebouw is vrijstelling gekregen van de hoogte-restrictie van 37 meter op voorwaarde dat de toren ‘groen’ zou worden. 

BEKIJK PROJECT

PARTNERS