Het Wilhelminaplein: het vernieuwde historische hart van Naaldwijk

Het Wilhelminaplein ligt in het historische hart van Naaldwijk, de centrale kern van de gemeente Westland. In 2017 is het geheel heringericht als middelpunt van het dorp. 

 

22 mei 2018

Het Wilhelminaplein is van oudsher in gebruik als marktplein, locatie voor evenementen en als centrum van het Westlandse uitgaansleven. Het plein zelf had daarbij een reputatie als een saaie en kale vlakte, waar de wind vrij spel had. In het nieuwe ontwerp van de gemeente en bureau Hosper is het historische karakter van het plein hersteld. 

Waterspuiters

De dorpspomp heeft een meer centrale plaats gekregen, er is nieuwe beplanting met iepen toegevoegd en door de nieuwe zitgelegenheid is het een stuk gezelliger geworden. Ook zijn er op het plein zestien waterspuiters en een voetcarillon geïnstalleerd, waardoor het plein ook voor kinderen op zonnige dagen plezierig toeven is. 

Brink-achtige sfeer

De bestrating van het plein bestaat uit een ‘tapijt’ van gebakken klinkers, wat samen met de iepen zorgt voor een brink-achtige sfeer. Bovendien zijn in het nieuwe ontwerp de bestaande functies, zoals de weekmarkt, de horecaterrassen en de plek voor evenementen, beter ingepast.

Engineering en realisatie

Rots Maatwerk deed de enigineering en de realisatie van het centrale waterelement bij de waterpomp op het plein. Ook heeft Rots de fonteinen aangebracht die dynamisch spuiten en daarmee kinderen continu blijven verrassen. De omliggende natuurstenen elementen en de molgoten voor de afwatering, zijn ook geleverd en aangebracht door Rots Maatwerk. Meer informatie over Rots Maatwerk.

PUTkast heeft voor het vernieuwde Wilhelminaplein het ontwerp en de realisatie geleverd van de obstakelvrije elektrische en watertechnische installaties voor markt en evenementen. Daarnaast zijn op drie horecaterrassen alle parasols uitgerust met een PUTkast Contactdoos zodat elke parasol kan worden voorzien van verlichting en verwarming. Meer informatie over PUTkast .

VERGELIJKBARE PRODUCTEN

Beste Openbare Ruimte

Groene Loper Breda wint Falco Award Beste Openbare Ruimte

De Groene Loper in Breda is de beste openbare ruimte van Nederland. Dat hebben een vijfkoppige vakjury en 100 openbare ruimte professionals op 15 juni 2017 besloten op het Landelijk Congres Openbare Ruimte (LCOR) in Hilversum.
 

BEKIJK PROJECT

Buurtvoorziening

Oplossing voor kwetsbare ouderen in de wijk: de Mitchi-Noeki

De naam Michi-Noeki is afgeleid van het Japanse Michi-no-eki: goed toegeruste halteplaatsen op het brandpunt van verkeersstromen, halteplaatsen waarvan er in Japan vele bestaan.

 

BEKIJK PROJECT

Slim fietspad

‘Dit fietspad is sneller en slimmer dan het weerbericht'

De gemeente Ede heeft een verwarmd fietspad, op basis van verwarmingselementen en zonne-energie. ‘Het vergt nauwelijks onderhoud, is verwarmd en energieneutraal. Dit is nog maar het begin.' Impressie: Warmtebedrijf Ede 

BEKIJK PROJECT

PARTNERS