Vier Nederlandse steden in Europese leefbaarheids-top 20

Foto: Ansgar Scheffold, Pixabay 

Den Haag, Eindhoven, Amsterdam en Rotterdam staan respectievelijk op plek 3, 5, 7 en 12 in de Europese top 20 van meest leefbare steden. Kopenhagen en Bern zijn koploper. De lijst is samengesteld door het consultancybureau ECA International.

28 februari 2020

De leefbaarheid wordt jaarlijks getoetst aan de hand van een hele waslijst factoren; de beschikbaarheid van goede gezondheidszorg, kwaliteit van woningen, toegang tot sociale voorzieningen, infrastructuur, persoonlijke veiligheid, politieke spanning en luchtkwaliteit.

Noord-Europese steden, waaronder de Nederlandse, zijn erg aantrekkelijk voor expats. Deze steden scoren volgens Neil Ashman, Senior Locatian Ratings Analyst bij ECA International, goed op het gebied van gezondheidszorg, goede vervoersverbindingen en politieke stabiliteit. 

Er staat, met het Schotse Edinburgh, maar één stad uit het Verenigd Koninkrijk op in de top 20. Ashman: ‘Vervuiling, criminaliteit en terrorisme zijn factoren die Britse steden als Londen, Manchester, Belfast en Glasgow minder aantrekkelijk maken.’ Londen staat op plek 47 in de volledige ranglijst. Bern en Kopenhagen staan op juist op één door relatief weinig criminaliteit en schone lucht.

Klik hier voor de hele lijst van Eca International.

MEER UPDATES

Nieuw: magazine Mooi Meubilair!

In september valt samen met Stedelijk Interieur 3 de special Mooi Meubilair op de mat. Met interviews en inspirerende projectverhalen over de inrichting van de publieke ruimte. Vraag nu een gratis exemplaar aan!

BEKIJK PROJECT

Wettelijke normen lijken onontkoombaar

Circulaire pleinen. Het klinkt goed, maar wat betekent het? Hoe ontwerp je een circulair plein en hoe leg je dat aan? Belangrijk is de definitie van circulariteit, zegt Donica Buisman, directeur van Stichting RAUM die zich bezighoudt met het vormgeven van het toekomstig stadsleven. 

BEKIJK PROJECT

Participatie in coronatijd: kansen en valkuilen

Hoe laat je in deze crisistijd bewoners participeren? Deze vraag stond centraal tijdens het webinar georganiseerd door Stadszaken, Stedelijk Interieur en Citisens op 27 mei.

BEKIJK PROJECT

PARTNERS