Oplossing voor kwetsbare ouderen in de wijk: de Mitchi-Noeki

De naam Michi-Noeki is afgeleid van het Japanse Michi-no-eki: goed toegeruste halteplaatsen op het brandpunt van verkeersstromen, halteplaatsen waarvan er in Japan vele bestaan.

21 februari 2018

Het Amersfoortse Vollmer & Partners heeft het concept vertaald naar een serie ontmoetingsplekken voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, voor wie de eigen wijk al veel obstakels kent. Ze ontwierpen voor de Groningse Oosterparkbuurt verschillende plekken voorzien van een leestafel, kitchenette, buurtinfo, invalidentoilet en een bankje voor de deur. Het gaat om zowel nieuwe gebouwen als om nieuwe voorzieningen in bestaande gebouwen.

Verbonden door een wandelpad

De Michi-Noeki’s zijn verbonden door een wandelpad langs het park – de Zilverdraad – en zijn de hele dag geopend. Ze worden ook bemand door sociale professionals en vrijwilligers, die een oogje in het zeil houden, goed kunnen luisteren, informeren en doorverwijzen. De ontmoetingsplekken vormen daarmee een schakel tussen de wijk en de zorgvoorzieningen. De Michi-Noeki’s liggen op zo’n 400 meter van elkaar en worden verbonden door een nieuwe wandelroute, die de wijk met name voor ouderen kleiner maakt.

Nadere invulling met bewoners

Het ontwerp is nog niet af, maar wordt komend jaar samen met bewoners nader ingevuld. Volgens de ontwerpers worden Michi-Noeki’s ‘verbindende schakels die mensen een beweegreden geven en helpen om ze duurzaam te betrekken in het sociale leven.’ Rijksbouwmeester Floris Alkemade was, bij de Who Cares-ontwerpprijs voor nieuwe vormen van wonen, zorg, ondersteuning, in elk geval lovend: ‘Een prachtig plan’. 

1. Commerciële horecavoorziening met terras aan de achterkant 
2. Vrij toegankelijke rustplek met gastvrouw/gastheer, met watertappunt en (invaliden)toilet. 
3. De Zilverdraad richting Oosterparkwijk, een obstakelvrij voetpad, goed toegankelijk voor kwetsbare ouderen: breed genoeg, goed verlicht, herkenbaar en intensief beheerd. 
4. De Zilverdraad richting plein met  bomen en zitbanken. 
5. De Zilverdraad richting supermarkt.   

Meer informatie: Vollmer & Partners – Team Twynstra Gudde, www.vp.nl en www.prijsvraagwhocares.nl. 
Plattegrond van het Mich-Noeki-netwerk met de Zilverdraad in de Oosterparkbuurt.

VERGELIJKBARE PRODUCTEN

FietsFlex-palen verkleinen de kans op letsel

BEKIJK PROJECT

Bedrijven en gemeenten voelen urgentie om de openbare ruimte te verduurzamen

BEKIJK PROJECT

De Canapé Retro-lijn van Erdi

BEKIJK PROJECT

PARTNERS