‘Dit fietspad is sneller en slimmer dan het weerbericht'

De gemeente Ede heeft een verwarmd fietspad, op basis van verwarmingselementen en zonne-energie. ‘Het vergt nauwelijks onderhoud, is verwarmd en energieneutraal. Dit is nog maar het begin.' Impressie: Warmtebedrijf Ede 

25 februari 2018

Het slimme fietspad in het Gelderse Ede heeft met 500 meter lengte en 3,5 meter breedte nog bescheiden afmetingen. Toch ligt het op een van de drukste plekken van de stad: aan de Bovenbuurtweg vlakbij de Christelijke Scholengemeenschap, ROC A12 en de Christelijke Hogeschool Ede. Het pad bestaat uit zogeheten Easypath-elementen, betonnen delen die gekoppeld zijn en daardoor strak tegen elkaar aan liggen. Daaronder is een zogeheten Thermopath-systeem aangebracht met buizen die voor de verwarming zorgen. Ook zijn er een aantal zonnepanelen geïnstalleerd: de Solarpath-elementen. Aansturing van het systeem gebeurt door sensoren in het wegdek en de koppeling met het weerbericht. Opwarmen kost zo’n drie tot vier uur.

‘Aanleiding was dat Ede de nieuwe buizen voor de stadsverwarming onder het fietspad wilde aanleggen. Het oude fietspad moest er toch uit’, vertelt Job van Roekel, directeur van leverancier Easypath Nederland en zelf ook woonachtig in Ede. ‘Door de buizen van de stadsverwarming stroomt water van ruim 100° C. Door de retourbuizen stroomt water van zo’n 60° C. De omgevingswarmte hiervan is zo’n 15° C en dat is voldoende om de buizen die onder het fietspad lopen te verwarmen en het fietspad sneeuw- en ijsvrij te houden’.

Lees verder: ‘Dit fietspad is sneller en slimmer dan het weerbericht'

VERGELIJKBARE PRODUCTEN

FietsFlex-palen verkleinen de kans op letsel

BEKIJK PROJECT

Bedrijven en gemeenten voelen urgentie om de openbare ruimte te verduurzamen

BEKIJK PROJECT

De Canapé Retro-lijn van Erdi

BEKIJK PROJECT

PARTNERS