Lammermarkt: van bolwerk tot toegankelijk plein in de groene gordel

De bouw van een ondergrondse parkeergarage, met 22 meter de diepste van Nederland,  bood op de Lammermarkt in Leiden een kans op een complete herinrichting van het plein. Het ontwerp hiervoor is van het ontwerpbureau Marseille Buiten. PUTkast verzorgde onder meer het ontwerp en de realisatie van alle elektrische energie- en drinkwater-voorzieningen. Rots Maatwerk verzorgde de engineering, de leverantie en de aanleg van de natuurstenen elementen, de fontein en het cortenstaal. 

12 juli 2018

De Lammermarkt is een historische plek in Leiden, waar volgens de traditie elk jaar op 3 oktober het 'Leidens Ontzet' met bijbehorende kermis wordt gevierd. Daarnaast ontleent de plek zijn naam aan de lammeren- en veemarkt die in het gebied gevestigd was. Ondanks deze historische functie deed de Lammermarkt sinds de jaren zestig vooral dienst als parkeerterrein. 

Onderdeel Groene Gordel

In een verder verleden was de Lammermarkt een van de bolwerken rondom de binnenstad, met een iconische molen die uit 1743 stamt. Intussen maakt het plein deel uit van het Singelpark, een groene gordel rondom de historische binnenstad. Om deze groene gordel te versterken, worden de verschillende parken de komende jaren met elkaar verbonden. Door de aanleg van deze parkpleinen moet de toegankelijkheid van en uit de binnenstad worden verbeterd. Ook fungeren ze als knooppunten, met aantrekkingskracht op horeca en winkels.  

Compleet op de schop

Het terrein rondom de molen is compleet op de schop gegaan. Bestaande hekwerken en beplanting zijn verwijderd en het hoogteverschil van 3,5 meter rondom de molen is uitgesmeerd over een grotere oppervlakte. Ontwerpbureau Marseille Buiten wilde van het plein als onderdeel van het Singelpark een groene ruimte maken met verharding voor specifieke functies. Fietsers en voertuigen rijden door een groene ruimte. Het plein heeft een verharde oppervlakte van 3500 vierkante meter om de kermis tijdens het ‘Leidens Ontzet’ plaats te bieden. 

Engineering en realisatie

PUTkast heeft voor de vernieuwde Lammermarkt het ontwerp en de realisatie verzorgd van alle elektrische energie- en drinkwater-voorzieningen voor ambulante handel en evenementen. Ook verzorgde PUTkast diverse toegangsluiken met bestrating.

Rots Maatwerk heeft de engineering, de leverantie en de aanleg van de natuurstenen elementen, de fontein en het cortenstaal verzorgd.   

VERGELIJKBARE PRODUCTEN

Beste Openbare Ruimte

Groene Loper Breda wint Falco Award Beste Openbare Ruimte

De Groene Loper in Breda is de beste openbare ruimte van Nederland. Dat hebben een vijfkoppige vakjury en 100 openbare ruimte professionals op 15 juni 2017 besloten op het Landelijk Congres Openbare Ruimte (LCOR) in Hilversum.
 

BEKIJK PROJECT

Buurtvoorziening

Oplossing voor kwetsbare ouderen in de wijk: de Mitchi-Noeki

De naam Michi-Noeki is afgeleid van het Japanse Michi-no-eki: goed toegeruste halteplaatsen op het brandpunt van verkeersstromen, halteplaatsen waarvan er in Japan vele bestaan.

 

BEKIJK PROJECT

Slim fietspad

‘Dit fietspad is sneller en slimmer dan het weerbericht'

De gemeente Ede heeft een verwarmd fietspad, op basis van verwarmingselementen en zonne-energie. ‘Het vergt nauwelijks onderhoud, is verwarmd en energieneutraal. Dit is nog maar het begin.' Impressie: Warmtebedrijf Ede 

BEKIJK PROJECT

PARTNERS