Marktplein Hilversum: van lappendeken naar aantrekkelijk stadsplein
Het plein Langgewenst in Hilversum was lang het domein van automobilisten die er hun voertuig konden parkeren. Al jaren werd er gesproken over herinrichting en die is er in 2016 gekomen. Tegenwoordig is het bekend als Marktplein, een stads-, markt- en evenementenplein.
25 oktober 2018
‘Stelt u zich eens voor dat het Marktplein landelijk als een voorbeeld geldt van een aantrekkelijk stadsplein.’ Dat schreef wethouder Floris Voorink in maart 2015 in het voorwoord van de Centrumvisie waarin de gemeente Hilversum vastlegde hoe zij aankeek tegen het centrum, de kansen, uitdagingen en ontwikkelingen. In de plannen werd het Marktplein vormgegeven als een ruim stads-, markt- en evenementenplein met een eigen identiteit en vormgeving, die de bijzondere stedenbouwkundige situatie en functie benadrukken. ‘De sfeer is die van het Lange Voorhout.’
Er moest dus heel wat gebeuren want ‘Langgewenst’, zoals de historische naam van het marktplein is, was niet meer dan een parkeerterrein waar circa 290 auto’s neergezet konden worden. Behalve tijdens de markt, twee keer per week, kermis en andere evenementen. Een mooie klus voor Paul Portheine, senior ontwerper openbare ruimte van de gemeente en collega Jacqueline Greven. ‘Het was een desolate vlakte, een parkeerterrein, een lappendeken van klinkers’, zo omschrijft Portheine de situatie.
Dit is het begin van een artikel uit de serie over 'Mooie Pleinen', waarover binnenkort een speciaal magazine verschijnt bij Stedelijk Interieur. Meer informatie vindt u op de website 'Mooie Pleinen', waar u zich ook kunt aanmelden voor deze en eerdere specials.
Meer lezen? Vraag dan hier het 'Mooie Pleinen'- magazine aan.
Foto: gemeente Hilversum
Foto's: Marco Ekelmans
VERGELIJKBARE PRODUCTEN
Beste Openbare Ruimte
Groene Loper Breda wint Falco Award Beste Openbare Ruimte
De Groene Loper in Breda is de beste openbare ruimte van Nederland. Dat hebben een vijfkoppige vakjury en 100 openbare ruimte professionals op 15 juni 2017 besloten op het Landelijk Congres Openbare Ruimte (LCOR) in Hilversum.
Buurtvoorziening
Oplossing voor kwetsbare ouderen in de wijk: de Mitchi-Noeki
De naam Michi-Noeki is afgeleid van het Japanse Michi-no-eki: goed toegeruste halteplaatsen op het brandpunt van verkeersstromen, halteplaatsen waarvan er in Japan vele bestaan.
Slim fietspad
‘Dit fietspad is sneller en slimmer dan het weerbericht'
De gemeente Ede heeft een verwarmd fietspad, op basis van verwarmingselementen en zonne-energie. ‘Het vergt nauwelijks onderhoud, is verwarmd en energieneutraal. Dit is nog maar het begin.' Impressie: Warmtebedrijf Ede
PARTNERS