Ligne laat het centrum van Sittard weer bruisen

Aan de rand van het historisch centrum van Sittard is de afgelopen jaren een nieuw plein ontstaan: Ligne. Het complex, dat bij elkaar zo’n 115 miljoen euro heeft gekost, vormt een tweede hart in het centrum in de stad. Wat was de visie achter dit bijzondere plein, en in hoeverre is het plan geslaagd?

02 oktober 2018

Ligne verbindt een hogeschool, bibliotheek, filmhuis, museum, woonzorgcomplex, en diverse winkels en horeca. Het plein is het boegbeeld van de grotere transformatie ‘Zitterd Revisited’, een masterplan om Sittard te ontwikkelen tot regionaal stedelijk centrum. Ligne was genomineerd voor de Gouden Piramide 2018, de rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. Ligne (spreek uit 'lienje') is de oorspronkelijke naam van dit gebied en houdt verband met buurtschap 'de Ligne en de Linde'. De naam is gepolst bij een grote groep betrokkenen. Daarbij bleek dat er behoefte was aan een naam die 'kort, modern, dynamisch, aansprekend en begrijpelijk' is voor bezoekers uit de hele Euregio.

Waar het plein nu ligt, lag voorheen een groot parkeerterrein en stonden gebouwen die hun functie hadden verloren. ‘Een saai, dood stuk’, zo beschrijft Ivo Stevens, projectleider vanuit ingenieursbureau SmitsRinsma, de locatie voorafgaand de veranderingen. ‘De hoofdlijnen voor het huidige plein zijn ontstaan vanuit de wens van de gemeente Sittard-Geleen en Zuyd Higeschool om een aantal publieke onderdelen, zoals de hogeschool en culturele instellingen, te verplaatsen’. Sjaak Aussems, projectleider vanuit de gemeente, beaamt dit. ‘Het belangrijkste was dat Zuyd Hogeschool en de gemeente twee aan de rand van de stad gelegen vestigingen van de hogeschool meer centraal in het centrum wilden huisvesten, en er daarnaast een maatschappelijk programma wilden maken, met filmhuis, museum en bibliotheek. Het plein is een belangrijke verbinder in die openbare ruimte.'

Dit is de korte versie van een artikel uit de serie over 'Mooie Pleinen', waarover binnenkort een speciaal magazine verschijnt bij Stedelijk Interieur. Meer informatie vindt u op de website 'Mooie Pleinen', waar u zich ook kunt aanmelden voor deze en eerdere specials. 

Meer lezen? Vraag dan hier het 'Mooie Pleinen'- magazine aan.

Fotografie: Ben ter Mull en Marco Ekelmans

VERGELIJKBARE PRODUCTEN

Beste Openbare Ruimte

Groene Loper Breda wint Falco Award Beste Openbare Ruimte

De Groene Loper in Breda is de beste openbare ruimte van Nederland. Dat hebben een vijfkoppige vakjury en 100 openbare ruimte professionals op 15 juni 2017 besloten op het Landelijk Congres Openbare Ruimte (LCOR) in Hilversum.
 

BEKIJK PROJECT

Buurtvoorziening

Oplossing voor kwetsbare ouderen in de wijk: de Mitchi-Noeki

De naam Michi-Noeki is afgeleid van het Japanse Michi-no-eki: goed toegeruste halteplaatsen op het brandpunt van verkeersstromen, halteplaatsen waarvan er in Japan vele bestaan.

 

BEKIJK PROJECT

Slim fietspad

‘Dit fietspad is sneller en slimmer dan het weerbericht'

De gemeente Ede heeft een verwarmd fietspad, op basis van verwarmingselementen en zonne-energie. ‘Het vergt nauwelijks onderhoud, is verwarmd en energieneutraal. Dit is nog maar het begin.' Impressie: Warmtebedrijf Ede 

BEKIJK PROJECT

PARTNERS