Maastrichtse Markt: verkoop gaat gewoon door tijdens verbouwing

De Markt is een van de beeldbepalende pleinen in het hartje van Maastricht. Naast het Vrijthof is het een van de toeristische trekpleisters van de stad. Op woensdag en vrijdag vinden er warenmarkten plaats en op zaterdag de antiekmarkt. De markten en evenementen ondervonden geen hinder van de verbouwing die intussen plaatsvond.

20 augustus 2018

Het plein dateert al uit de middeleeuwen en kreeg zijn definitieve vorm in de zeventiende eeuw. In deze tijd werd het monumentale stadhuis gebouwd. Rondom het plein bevinden zich liefst 62 rijksmonumenten, waaronder huizen in Lodelijke XV- stijl. Ook staan er diverse standbeelden, zoals het Mooswief, een hommage aan de groentevrouwen die vroeger hun waren op de markt aanboden.  

Beste middelgrote markt

In de jaren dertig werd de bebouwing rond het plein doorbroken als gevolg van de bouw van de Wilhelminabrug. Na de oorlog veranderde de Markt in een parkeerplaats. Begin deze eeuw drong de gemeente de ruimte voor de auto terug en maakte de Markt autoluw. Ook werd het Mosae Forum gebouwd, met gemeentekantoren, een winkelcentrum en een ondergrondse parkeerplaats. In 2017 riep de Centrale Vereniging voor Ambulante Handel (CVAH) de Maastrichtse woensdagmarkt uit tot beste middelgrote markt van Nederland. Dit heeft de markt te danken aan de belevingsgerichte formule, met speciale activiteiten als kookclinics en modeshows.  

Grootschalige vernieuwing

De gemeente besloot de technische installaties in het plein te vernieuwen en te moderniseren. Het betrof een grootschalige operatie, waarbij de installaties in alle 34 ondergrondse kasten moesten worden vernieuwd. Tegelijk diende de overlast tot een minimum beperkt te blijven. Zowel bewoners, toeristen, horeca, ambulante handel, weekmarkt, openbaar vervoer als evenementen konden tijdens de verbouwing gewoon van het plein gebruik blijven maken.

Uitgekiend plan van aanpak

PUTkast BV leverde het ontwerp en de realisatie van de obstakelvrije elektrische en watertechnische installaties voor de markt en de evenementen. Met de gemeente heeft PUTkast BV hiervoor een uitgekiend plan van aanpak gemaakt en uitgevoerd. Daarbij is gekozen voor een locatiegerichte aanpak waarbij per plek alle werkzaamheden binnen enkele dagen werden uitgevoerd. Hierdoor bleef de overlast steeds beperkt tot de specifieke locatie. Dit betekende voor het totale project wel een langere doorlooptijd met een minimum aan overlast. De Markt als openbare ruimte kon gewoon blijven functioneren.

Meer informatie: www.putkast.nl

 

VERGELIJKBARE PRODUCTEN

Beste Openbare Ruimte

Groene Loper Breda wint Falco Award Beste Openbare Ruimte

De Groene Loper in Breda is de beste openbare ruimte van Nederland. Dat hebben een vijfkoppige vakjury en 100 openbare ruimte professionals op 15 juni 2017 besloten op het Landelijk Congres Openbare Ruimte (LCOR) in Hilversum.
 

BEKIJK PROJECT

Buurtvoorziening

Oplossing voor kwetsbare ouderen in de wijk: de Mitchi-Noeki

De naam Michi-Noeki is afgeleid van het Japanse Michi-no-eki: goed toegeruste halteplaatsen op het brandpunt van verkeersstromen, halteplaatsen waarvan er in Japan vele bestaan.

 

BEKIJK PROJECT

Slim fietspad

‘Dit fietspad is sneller en slimmer dan het weerbericht'

De gemeente Ede heeft een verwarmd fietspad, op basis van verwarmingselementen en zonne-energie. ‘Het vergt nauwelijks onderhoud, is verwarmd en energieneutraal. Dit is nog maar het begin.' Impressie: Warmtebedrijf Ede 

BEKIJK PROJECT

PARTNERS