Oranjeplein herleeft door open ontwerp en goed beheer

Het Haagse Oranjeplein werd in 1859 aangelegd als het centrale park van de nieuwe Stationsbuurt. Begin deze eeuw onderging het een complete renovatie waardoor het weer in zijn oude glorie werd hersteld. ‘Sociaal beheer is een belangrijke factor in het succes.’

20 november 2018

Het Oranjeplein was tot in de jaren zeventig een open park, dat voor iedereen toegankelijk was. Zware bomen, Japanse vleugelnoten, omsloten het park langs de randen. Daartussen was het park dichtgegroeid met groen. Aan het Oranjeplein staan aan twee kanten negentiende-eeuwse herenhuizen. Aan de noordzijde bevinden zich de achtertuinen van een rij woningen uit de tijd van de stadsvernieuwing. Aan de westzijde ligt een multifunctioneel centrum met onder meer een sporthal en een basisschool. En niet onbelangrijk: het plein lag tussen twee prostitutiezones, de Doubletstraat en de inmiddels verdwenen Poeldijksestraat.

Dit is het begin van een artikel uit de serie over 'Mooie Pleinen', waarover binnenkort een speciaal magazine verschijnt bij Stedelijk Interieur. Meer informatie vindt u op de website 'Mooie Pleinen', waar u zich ook kunt aanmelden voor deze en eerdere specials. 

Meer lezen? Vraag dan hier het 'Mooie Pleinen'- magazine aan.

Foto: Valerie Kuypers/gemeente Den Haag

VERGELIJKBARE PRODUCTEN

Beste Openbare Ruimte

Groene Loper Breda wint Falco Award Beste Openbare Ruimte

De Groene Loper in Breda is de beste openbare ruimte van Nederland. Dat hebben een vijfkoppige vakjury en 100 openbare ruimte professionals op 15 juni 2017 besloten op het Landelijk Congres Openbare Ruimte (LCOR) in Hilversum.
 

BEKIJK PROJECT

Buurtvoorziening

Oplossing voor kwetsbare ouderen in de wijk: de Mitchi-Noeki

De naam Michi-Noeki is afgeleid van het Japanse Michi-no-eki: goed toegeruste halteplaatsen op het brandpunt van verkeersstromen, halteplaatsen waarvan er in Japan vele bestaan.

 

BEKIJK PROJECT

Slim fietspad

‘Dit fietspad is sneller en slimmer dan het weerbericht'

De gemeente Ede heeft een verwarmd fietspad, op basis van verwarmingselementen en zonne-energie. ‘Het vergt nauwelijks onderhoud, is verwarmd en energieneutraal. Dit is nog maar het begin.' Impressie: Warmtebedrijf Ede 

BEKIJK PROJECT

PARTNERS